Frequently Asked Questions ... And Answers

Mijn vraag staat er niet bij, wat nu ? - My question isn't posed, what now ?
Mail your question en we zullen proberen zo snel mogelijk een antwoord te verzinnen. Originele en veelgestelde vragen zullen op deze pagina geplaatst worden. - Original and often asked questions will be placed on this page in the language posed.

Waarom gaan jullie nu zo lang weg , alles en iedereen achterlatend ?
Het leven is kort en in deze korte tijd willen we zoveel mogelijk zien en beleven, vooral andere culturen van nabij meemaken. Een volk en een land kun je niet proeven in de tijd (en plaats) van een vakantie, daarvoor is meer nodig. De zeilreis geeft hierbij een ingang die niet geregeld is en hiermee een minder gekleurd beeld van een land laat zien dan de toeristische routes.

Hoe lang blijven jullie weg ?
Dat is moeilijk te zeggen. De eerste reis heeft 16 maanden geduurd, voor de komende reis hebben we minimaal 1, maximaal 3 jaren in gedachte, maar wie weet hoe het gaat lopen mag het zeggen. Afspraak is dat we hier zo flexibel mogelijk mee om gaan, zo lang het een voor ons acceptabele manier van leven blijft dus.

Moet je daar nou veel voor doen ?
Doen zeker, het vergt aardig wat voorbereiding om een lange tijd met een zeilboot de wereld te omzeilen. Je moet veel leren over lokale gebruiken en regelgeving, maar ook over lokale geografische en biologische situaties om niet in de problemen te raken. Om wat voorbeelden te noemen:
- regels bij inklaren in een land, kosten hiervan en benodigde papieren (deze moet je vantevoren al regelen),
- gebruiken van verschillende volkeren zodat je gepast kunt reageren en niet ongewild heftige reakties uitlokt,
- wind- en waterstromingen en seizoenspatronen kennen en kunnen herkennen,
- rekenschap geven van mogelijke ziekten en bestaande middelen en inentingen hiertegen halen,
- do's en don'ts verzamelen (mbt piraterij, ankerplaatsen, wie-wat-waar in geval van nood etc.)
Duidelijk dat hier veel naslagwerken voor zijn, pilots, kaarten en dergelijke, maar zeker ook dat het internet als grootste bron van informatie dient. Zie ook onze linkspagina.

En wat moet je er voor laten ?
Dat ligt aan je ambitieniveau en aanwezige middelen. Als je met weinig tevreden bent en je bent flexibel in de omgang met regelgeving, kost het reizen zelf niet veel en kun je aardig zelfvoorzienend zijn. Sommigen onder ons hebben zelfs het idee om onderweg wat te werken (SY Duende). Je hoeft dan niet zo veel te laten.
Ben je daarentegen gesteld op luxe en houd je jezelf aan alle regels, dan zul je merken dat je standaarden moeilijk te handhaven zijn en zul je concessies moeten doen of je moet met een ruimer budget en een strakke planning gaan werken (SY Pinical).

Wat zijn de kosten van zo'n onderneming ?
Zoals voor alles geldt, je kan het zo duur maken als je zelf wilt, maar je hebt wel een minimumbudget als je aan bepaalde standaarden wil vasthouden. De kosten van levensonderhoud in de Med zijn hoog, in de gebieden waar wij nu naar toe gaan zijn deze voor onze begrippen laag.
Om een indicatie te geven: de reis naar de Med kostte ons zo'n 1.500 euro per maand (exclusief pech en onderhoud schip).
We zijn overigens wel van mening dat dit ook wel wat minder kan. Voor de komende reis gaan we uit van 1.000 euro per maand, ook weer exclusief kosten van onderhoud aan de boot.