JULI - SEPTEMBER 2014

Alweer een aantal maanden in Nederland. JoHo achtergelaten in Green Cove Springs in Florida. Het leven als landrotten maar weer eens opgepakt. De eerste twee weken passen we op het huis en kat van een vriendin van ons. Even wennen aan Nederland waar het leven haastig (vluchtig) is en iedereen ver vooruit de agenda volpland. Het is een totaal ander leven. Minder relaxt dan op de boot.

De afgelopen maanden hebben we verscheidene dingen gedaan. Van fietsen door het Brabantse land tot het bezoeken van de nieuwe tweede Maasvlakte. Dat heeft veel indruk gemaakt. Waar een klein landje toch maar goed in is, zoals landwinning, baggeren en logistiek. Voor al onze buitenlandse vrienden proberen we op de sociale media een plaatje te schetsen van Nederland. Ook onze directe omgeving wordt op de gevoelige plaat vastgelegd.

Ons woongebied is het Land van Maas en Waal. Maar het is pas begin augustus als we weer terug in ons eigen huis zijn. We maken direct een plan de campagne om het huis inclusief tuin aan te pakken. Onze laatste huurder heeft toch wel een behoorlijke stempel achtergelaten. Dus aan de slag.
John begint in de tuin, de vijver is zijn eerste project, die is lek. Ik ga boven in het huis aan de slag. De projecten volgen elkaar op, ondertussen zien we hierdoor wel dat er veel mis is in en om het huis. Onze huurder heeft toch een heel andere kijk gehad op onderhoud. Veel schade juist door te grote schoonmaakwoede. Dakplaten doorgepoetst met schuursponsje, bakken water op laminaat is ook niet bevorderlijk...
Na bijna 2 maanden zijn we grotendeels klaar, van nieuwe plafonds die op gatenkaas leken tot een nieuwe vloer die totaal kromgetrokken was. Er liggen nog steeds wat kleine dingetjes die we komen tijd gaan afwerken, maar de lijst is kort.

Er is ook tijd voor andere dingen, waaronder John's mams 70e verjaardag. Een middag met Karin varen op haar monohul Verlwind in de buurt van Drimmelen. Geerdink-dag bij mijn Pa, waar mijn oom, tante en nicht met vriend van de partij waren, super gezellig. Celebrity Pole Dancing is een ander evenement, de opnames voor deze tv uitzending vinden plaats in Amsterdam en samen met Marc, Sheila en Femke die ons hiervoor uitgenodigd hebben rijden we naar Amsterdam. Heel apart, de opnames zijn best leuk, wat we niet hadden verwacht.

In onze omgeving is de oude korenmolen gerenoveerd, hij staat toevallig open als we rondlopen in de omgeving en wij gaan een kijkje nemen. In 1740 werd de molen herbouwd en in 1920 ontdaan van zijn wieken, omdat deze het verkeer op de dijk hinderden. In 2010 is begonnen met het verhogen en maalvaardig restaureren van de molen. Het is nu een bezoekerscentrum van het Regionaal Bureau voor Toerisme.

Begin september worden we uitgenodigd door Jos en Lilian om eens mee te varen op een Catamaran. Kunnen we eens kijken of dat wat voor ons is. Heel vroeg in de morgen rijden we naar Hellevoetsluis waar de Twilight ligt. Het is een flink eind rijden geweest als we door een slaperige Jos worden op gevangen.
Aan boord maken we kennis met de kat Karel en Lilian kennen we natuurlijk al. Alles is klaar voor vertrek, meteen naar de sluis, net buiten Hellevoetsluis ligt de Goereese sluis. De toegangspoort tot de Noordzee.
In de sluis redden we nog een wezel van de verdrinkingsdood, Jos schept het beestje met zijn schepnet uit het water en zet het op de kant.
Eenmaal buiten staat er weinig wind maar wel een behoorlijke golfslag, erg kort zoals we dat gewend zijn op de Noordzee. De beweging van de catamaran valt ons een beetje tegen, ik ben zelfs een beetje katterig. Het is een koude grijze dag en wij zijn vooral de kou niet gewind. Met vier lagen aan is het nog steeds fris...
Tegen het eind van de middag komen we aan in Breskens. Vrienden van Jos en Lilian zijn er ook en er wordt even lekker bijgepraat onder het genot van een drankje en hapje. Wat ons wel opvalt is dat er weinig zeilers ankeren in Nederland, iedereen gaat in haven of marina liggen voor de nacht.
De volgende dag staat er nog minder wind dan gisteren, maar er schijnt wel een zonnetje. Het is aangenaam warm, we staan zelfs in een t-shirt in de kuip, lekker hoor. Vandaag varen we naar het Veerse meer waar we een nachtje op anker gaan doorbrengen, kunnen we zien wat een catamaran doet op anker. We motorzeilen langs de kust van Walcheren langzaam naar de Veerse Gatdamsluis. Omdat het vandaag zo'n mooie dag is zijn er vele mensen op het strand en de kleurig standhuisjes domineren het uitzicht.
Nadat we door de sluis zijn gegaan komen we op het Veerse meer waar we bij de voormalige betonkades ons anker uitgooien. We maken kennis met de Cobb, een speciale soort BBQ waar we groentes en vlees op roosteren. De nacht is super relaxed, in de verte vertrekken de vissersboten maar de Twilight beweegt bijna niet.
De volgende dag varen we weer terug naar Hellevoetsluis, via de Deltawerken, genietend van onze laatste dag op het water. Het is een hele ervaring zo'n catamaran en we zijn er wel uit ondertussen. De grote plus is je hebt veel meer ruimte. Het kan sneller varen dan een monohul, maar dan moet je er wel wat voor doen. Wat ons wat tegenvalt is dat een catamaran erg zenuwachtig reageert op het water en mijn zeeziekte er ook nog steeds is. Maar de toegankelijkheid en ruimte wint het toch wel, als je ouder wordt lijkt ons dit toch wel de oplossing.

Het nieuwe project, John is al maanden bezig om een kleine catamaran te ontwerpen. Die genoeg ruimte heeft maar niets aan zijn performance inleverd. Het is geen standaard ontwerp. Na onze tocht met de Twilight is John begonnen om een klein prototype te bouwen, zodat we kunnen zien of dit is wat we willen. De tijdslijn voor deze zelfbouw is binnen nu en 10 jaar, als we besluiten dat het levensvatbaar voor ons is. We gaan nog een interessante tijd tegemoet.