December 2013

Op 2 december gaan we de lagune van Sint Maarten in, we nemen de brugopening aan de Franse kant van 14.30. Vanaf Grand Case is het 4,5 mijlen, een klein uurtje op motor. Net als de brug open gaat, komt een een rode boot op zeil langs ons varen. We maken nog een grapje, zo in de trant van; 'ze bestaan nog, echte zeilpuristen'. Blijkt dat deze man zijn motor dus niet kan gebruiken en wel naar binnen wil. We bieden aan om hem naar binnen te slepen. Zo gezegd, zo gedaan. We slepen hem tot het midden van de lagoon waar hij het laatste stukje op zeil kan afleggen.
Aan de Franse kant van de lagoon gooien we ons anker uit en JoHo ligt weer. Hier blijven we liggen todat Petra en Sander komen.

In de tussentijd gaan we er weer tegenaan, de boot moet grondig worden opgeknapt en nu is de binnenkant aan de beurt. Het is weer ruim 6 jaar geleden dat we dat hebben gedaan, dus veel slijt en schadeplekken. Vooronder, de salon, keuken en het slaapgedeelte achter komen nu aan de beurt. Uitruimen, dingen vervangen die vervangen moeten worden, schuren en schilderen. Weer een behoorlijk klus, maar je hebt wel eer van je werk. En na 2,5 week ben ik het ook weer goed zat. Het houtwerk komt de volgende keer wel aan de beurt. Na alles goed schoongemaakt te hebben, ziet onze JoHo er weer top uit. Ze is veertig jaar oud, maar dat geef je haar niet.

Tussen het werk door doen we ook leuke dingen. We maken kennis met Rien en Petra van Cat Double Trouble en Gavin en Mandy van SY Secret Smile komen borrelen. Op vrijdag 13 dec gaan we met onze buren en hun vrienden chinezen en naar Lagoonies Music night (hadden we niet op vrijdag de 13e moeten doen, John, Rien en Petra hebben flinke buikpijn voor enkele dagen). Verder komt Ron van SY Argo even bijpraten, hebben hem en zijn vrouw in Suriname ontmoet in 2012.
En het is bijna Kerstmis, mag ik mijn kerstspullen weer van stal halen. Ik tuig mijn twee kleine kerstboomjes en een krans op. Verder hang ik een slinger met led lichtjes in de kuip op, super-gezellig.

Zaterdag 14 december is een een moeilijke dag, hier staan we even stil bij de geboortedag van mijn moeder. Vorig jaar deze tijd waren we met zijn allen in het ziekenhuis waar we haar laatste verjaardag hebben gevierd. We wisten toen nog niet dat alles zo vreselijk snel zou gaan. Heb vandaag even mijn pa gebeld. Het is nog steeds raar dat ma en ik niet meer met elkaar kunnen bellen of elkaar zien als we weer eens in Nederland zijn. Juist omdat ik veel weg was en ik haar weinig zag reist ze nu nog steeds in gedachten met me mee en voor mijn gevoel is ze nog bij me, niet echt weg.

De vuurdoop in het bootleven voor Sander en Petra is koud en nat. Op 23 december arriveren ze en met onze dinghy haalt John ze van het vliegveld van St Maarten en brengt ze op onze JoHo. Maar er staat al dagen veel wind en de steiger naar het vliegveld aan het eind van de lagune. De golven zijn hoog en als ze aan boord staan zijn ze dan ook alle drie doorweekt. Even snel ontzouten en daarna aan de borrel, lekker bijkletsen.
's Avonds is het net herfst in Nederland, er staat heel veel wind en de regen valt met bakken uit de hemel. Gelukkig is de temperatuur hier wat aangenamer en onze kuip (zo goed als) droog met de nieuwe zij-ramen. Net voordat het donker wordt maak ik nog snel even een Nasi hap Speciaal, hopelijk is het morgen beter weer.

Het is bijna Kerst en JoHo is helemaal in kerstsfeer, twee kerstboompjes en een krans met overal lichtjes. We bakken twee kerstcake's voor 1e kerstdag en doen onze kerst inkopen. Eind van de middag gaan we in een mak tempo met de dinghy naar restaurant/bar Lagoonies voor ons Kerst buffet. Ook hier is alles ''Caribisch geregeld", niet geregeld dus en alles komt wanneer het komt. Uiteindelijk kunnen we gaan eten, ietwat verlaat...
Eerste kerstdag begint met een kerstontbijt aan boord van JoHo, daarna snel de spullen pakken voor de potluck (iedereen brengt iets te eten en dat deel je dan met elkaar). De potluck is georganiseerd door Gavin en Mandy van SY Secret Smile. Onze buren Rien en Petra, Cat Double Trouble, gaan ook en pikken Sander op. Wij volgen met ons drietjes (dan kan de dink in plane en komen we tenminste op tijd) en het eten, het kado en de drank. Er is zo'n slordige man of veertig aanwezig, we eten, drinken, spelen en genieten van het gezelschap. Eind van de middag gaan we via de shoarmatent van Abraham terug naar JoHo.
Tweede kerstdag wordt alleen aan de Nederlandse kant gevierd, alles aan de Franse kant is open en wij nemen de brugopening van 14.30 om naar buiten te varen. Eerst nog even uitchecken en boodschappen doen. Eenmaal buiten staat er nog een aardige bries, maar uit de goede hoek. Het zeil wordt gehesen, we kunnen zeilen naar de baai van Grand Case zo'n 3 nm verderop.
In de avond staat lekker slenteren door Grand Case en eten in een goedkoop tentje op het program (dat was voorheen een goed tentje, nu dus niet meer) en eenmaal aan boord JoHo bereiden we ons voor op de tocht van morgen naar St Barts.

Het is vrijdagochtend 27 december en nog redelijk vroeg als we uitvaren. Het eerste stuk gaat op motor met grootzeil, we hebben flinke stroming en golven tegen naar het noorden. JoHo ploetert tot de hoek van St Martin voort, maar eenmaal om de hoek wordt de Genua gehesen en kan de motor uit. Voor mij was het weer een tijdje geleden dat we gezeild hebben en de zeeziekte steekt weer eens de kop op. Ik krijg nog wel mee dat we een tonijn hebben gevangen, John en Sander zijn dol enthousiast, ik van de lucht wat minder.
Vanavond hebben we verse tonijn, als sushi en op de BBQ.
St Barts komt in zicht, de ankerplaats ligt vol met mega yachten. Wij zijn best wel wat (ver- en ge-)wend, maar zoveel hebben we er nog nooit bij elkaar gezien, werkelijk super. Eenmaal bij Gustavia aangekomen valt het nog niet mee een ankerplekje te vinden, het is druk en -erger- het rolt behoorlijk. We proberen nog even bij Shell Beach maar helaas, rolt zelfs meer. We blijven vandaag aan boord en sluiten de dag af met een heerlijke tonijn en garnalen BBQ.

Na een slechte nacht (rollen!) besluiten we aan de kant te gaan ontbijten, wij zijn verschikkelijk benieuwd naar dit Franse eiland met zijn Zweedse geschiedenis waar de Rich en Famous samenkomen. Als we aan land komen voel je direct de Europese uitstraling van St Tropez. Rode daken waar zich (zeer) exclusieve winkeltjes, bistos en bars in bevinden, omringd door palmbomen. Bijna alles ziet er goed verzorgd uit.
Na het ontbijt worden er twee scooters gehuurd om over het eiland te toeven. We rijden over goed onderhouden wegen van het ene punt naar het andere. Prachtige stranden, bergachtige heuvels, salina's, natuurgebieden en natuurlijk leuke strandtentjes, met erg mooie vergezichten, mooie huizen en overal die megajachten in haast elke baai. Heerlijk zo'n dagje uitwaaien achter op een scooter.
Eind van de middag besluiten we nog even een douche te nemen bij de marina. Sander zou de scooters terugbrengen met Peet, John en ik zouden naar JoHo de douchespullen halen. Net voordat we de dinghy in willen staat het noodlot toe, John had even niet in de gaten dat hij ook nog zijn scootersleutel bij zich had, en laat deze in het water van de haven vallen bij het pakken van de andere sleutels. Vervelend (vooral omdat John hier chagerijnig van is) maar dit probleem kan morgen pas worden opgelost.
Na de douche wandelen we door Gustavia, de hoofdstad van St Barts. Bij een leuke hippe tent stoppen we om een drankje te bestellen. We voldoen helaas niet aan de dresscode en komen daarom niet binnen, dus dan maar naar de buurman. Sander gaat bestellen, is zijn dertig euro kwijt voor twee wijn, een cola en een biertje. We zien geen Rich (Sander is zijn geld namelijk kwijt) en wij voldoen maar als Famous (kent U onze boeken?).

De ankerplaats bij Gustavia is zo slecht dat we besluiten hier niet langer te willen blijven. Maar eerst moeten we nog uitchecken, daarna de sleutel van de scooter of terugvinden of iets hiervoor regelen. Ik blijf aan boord, John, Sander en Petra gaan naar de kant om alles te regelen. Na 2 uurtjes zie ik blije gezichten, met een verhaal van een duiker die voor de marina werkt die de sleutel heeft opgedoken en dat alles goed is gekomen, sjeest John in zijn dinghy met een fles wijn als dankje (hij rekende niks, vandaar John's happy face) even terug naar de marina, eind goed al goed.
We zetten zeil en varen op zeil tussen de megajachten door naar het eiland Fourchue. Hier blijven we een nachtje en we pikken een mooring op. Het water ziet er erg uitnodigend uit, even snorkelen voordat we aan wal gaan. Fourchue valt onder St Barts en is een Nationaal Park.
We landen de dinghy op het strand. Langs struiken en gras lopen we langzaam omhoog, waar de rotspartij begint. De mannen pakken de ene kant en de dames de andere kant. We klauteren zo naar boven, eenmaal boven is het uitzicht geweldig. We zien St Barts, St Maarten, Saba, Statia, Anguilla en niet te vergeten onze JoHo, 360 graden zicht, fantastisch.
Na zo'n inspanning zijn we wel toe aan een drankje met een BBQ'tje aan het eind van de dag.
Dit eiland is echt de moeite waard om even te stoppen voor een nacht.

Een dag voor oudjaar zeilen we onderlangs St Maarten terug naar de Franse kant. Dit levert een prachtige rit. Met een mooi uitzicht op het land. Het laatste stukje van 3 mijltjes blijkt nog even taaier, wind en golven op de neus en even een uurtje hakken. Nu is het rondje compleet als we de lagoon weer invaren naar de brugopening van 17.30.
Het is al weer iets drukker dan de vorige keer in de lagune maar we weten een mooi plekje te vinden vlak bij de nieuwe brug aan de Nederlandse kant.
Oudjaarsdag gaan Sander en Peet naar Philipsburg, wij blijven aan boord en maken JoHo schoon, bevoorraden haar weer een beetje en proberen wat te rusten voor vanavond. Het plan is om naar Philipsburg te gaan waar een groot podium staat, verder wordt hier het grootste vuurwerk afgestoken van het eiland.
Met een busje gaan we erheen en hier luiden we het nieuwe jaar in.
HAPPY NEW YEAR, EEN GOED EN GEZOND 2014!