Juni 2012

Nog een paar dagen op Aruba voordat we terugvliegen naar onze JoHo in Guadeloupe. Onze dagen worden gevuld met werken en posten bij een schilpadnest dat op uitkomen staat. Helaas we waren net niet op tijd, het nest was een half uurtje voor we kwamen al in zee verdwenen, je zag de sporen nog wel. Ieder nest wordt nog gecontroleerd of er geen achterblijvers zijn en deze worden dan alsnog uitgezet. Er blijkt nog eentje vast te zitten in de berg zand, hebben we toch nog een beetje geluk.

Op 6 juni stappen we weer in het vliegtuig om via Miami en Puerto Rico laat in de avond te landen op Guadeloupe. De reis verloopt rustig, bij aankomst op Guadeloupe worden we aangenaam verrast bij de douane, met een korte blik in ons paspoort en "nog een prettig verblijf" erachteraan en we zijn binnen, dit alles nam minder dan 5 minuten in beslag. Dat tegen 3 uur op de vorige reis in de US...
Buiten staat Greg ons al op te wachten met zijn auto. We zijn blij korte tijd later weer op JoHo te zijn.

Het Plan is als volgt; vrijdag wordt de boot volgeladen met boodschappen, zaterdag naar Ilet Caret om de bodem en de schroef schoon te krabben, wat ook echt nodig is anders komen we niet vooruit, zondag naar Deshaies voor internet en maandag op weg richting zuid. Deze planning wordt gehaald.
O
p maandag zeilen we achter het eiland Guadeloupe naar beneden naar de eilenden groep Les Saintes. We trotseren plensbuien met onweer en heel veel harde wind en met veel wind bedoelen we dan een krachtje 8 met stoten van 9, 38,6 knopen op de klok! De zee is in no time van vlak naar een kolkbak met brekende koppen. Je begrijpt dat we eind van deze dag allebei blij waren dat we ons anker konden uitgooien in een vlak watertje met uitzicht op land, wat een dag.
We lasten 1 rustdag in om uit te checken en te wandelen op Les Saintes. Deze eilandengroep doet ons denken aan de kleine toeristische franse kustplaatsjes aan de westkust van Frankrijk. Relaxt, maar toch met volop vertier, knusse terrasjes, al met al erg gezellig. Na het uitchecken gaan we de boot in orde maken voor een vroeg vertrek, we krijgen nog wel even bezoek van een Belgisch stel die naast ons is komen liggen. Maar het wordt bewust geen latertje.

Na een wat ruige overtocht met (weer) heel veel regen ankeren we op 12 juni in Portsmouth, Dominica. Hier liggen Pat en Darnell van SY Island Dream op ons te wachten, amper het anker uit en ze staan al bij ons aan boord. Even bijkletsen en plannen maken voor de aankomende dagen. Het weer ziet er niet goed uit voor de komende dagen, dus hebben we tijd voor een eilandtoer. Eerst even inchecken daarna de auto reserveren en in de avond een BBQ aan boord van SY Island Dream.

Het is donderdag 13 juni en wij varen met onze dinghy tussen de buien door naar de kant. Het regent hier niet in Dominica, het giet. Pat en Darnell staan ons al op te wachten. Met onze huurauto en Pat als chauffeur rijden we langzaam naar de hoofdstad Roseau. De eerste indruk geeft een erg arm eiland te zien, waar mensen nog in krotten leven, maar het is ontzettend rijk aan groen. Voor ons is het de eerste keer dat we hier voet aan wal zetten en het bestaansniveau doet ons een beetje denken aan de Kaap Verden. Daarentegen zijn de mensen supervriendelijk, zonder enige bijbedoeling, dit kennen we eigenlijk alleen van de Maldiven.
Dominica staat bekend om zijn ongerepte regenwoud en we begrijpen nu wel hoe dat komt, regen regen regen. Regelmatig zie een rotsblok op de weg of een modderstroom die de weg blokkeert.
In Roseau stoppen we voor lunch en na een korte rondrit verklaren John en ik Roseau niet noemenswaardig, het is vergane glorie en armoe troef. Snel door naar de Trafalgar Falls in Morne Trois Pitons National Park. Dominica is het eiland van de watervallen, we krijgen al een voorproefje op weg naar Roseau. Langs de weg zien we weer een aantal kleine watervallen. Nu is het de beurt aan de moeder en de vader waterval, de moeder is koud en de vader is warm water. Bij aankomst zien we drie watervallen, dit komt door de hevige regenval deze week, er is een kleine bijgekomen zeg maar.
Deze drie watervallen storten zich allemaal met een enorm kabaal naar beneden. Wij staan ons in de regen te vergapen aan dit natuurgeweld. Overal zie je verschillende soorten varens en orchideeen, prachtig allemaal. De stortbuien blijft aanhouden en gooien roet in het eten, de wandelpadden richting Freshwater lake en Boeri lake zijn onbegaanbaar, jammer. Het eind van de dag is in zicht en we hebben nog wel even te rijden voordat we terug zijn bij onze JoHo, morgen weer nieuwe kansen met misschien wel een vleugje zon.

Vandaag, vrijdag is het droog en we rijden richting Noord. Een smalle weg brengt ons door het regenwoud naar de oostkant van Dominica. We stoppen op een aantal plaasten waar de film Pirates of the Caribbean is opgenomen. Je begrijpt direct waarom voor deze locaties is gekozen. Dan verder via het Carib Territory waar nazaten van de Carib Indianen leven, deze Carib Indianen waren vroeger erg moordlustige kannibalen die regelmatig hun buit oppeuzelden. Er staan veel stalletjes langs de weg met prullaria, maar verder krijgen we niets mee van het Territory.
De Emerald pool vervolgens is mooi in zijn eenvoud, op deze plek zie je de lianen naar beneden vallen lang de waterval en het helder blauwgroen water nodigt uit om erin te gaan. Als onze grote teen het water raakt voelen we direct dat het water behoorlijk fris is, bikkels als we zijn gaan we tot onze enkels in de pool staan en dat is wel genoeg, brrrrr.
Vanaf de westkant van het eiland rijden we over een smal weggetje naar het Syndicate Estate met zijn waterval. De wandeling naar de waterval is erg inspannend, halverwege zijn we de weg kwijt en John gaat voorop door de jungle richting waterval. Ik weet ondertussen dat als John (of Rene van s/y Pipe) voorop gaan het traject hopeloos zwaar wordt, ik heb gelijk. Schuivend langs de stijle begroeide kant glijden en klimmen we ons een weg. De waterval valt ook nog eens tegen en door het water waden we ons terug naar het pad richting auto. De dag sluiten we af met een welverdiende borrel in de yachtclub van Portsmouth waar we Ingrid en Ben van s/y Blabber tegen komen.

Zaterdagmiddag gaan we de Indian River Tour doen samen met Pat en Darnell. We worden door Albert de Indian River opgeroeid, terwijl hij volop vertelt over de planten en dieren die rondom deze rivier leven en groeien. Door groene tunnels gaan we steeds verder stroomopwaarts. Ook hier is weer gefilmd voor de Pirates of the Caribbean, we herkennen de rivier. We zien prachtig bloemen en de geur vult onze neuzen, ijsvogels fladderen rond en kleine krabbetjes zwaaien gevaarlijk met hun scharen. Bij een Jungle-bar stoppen we voor een cocktail waarna we terug peddelen en voor het echt donker is zijn we weer terug.

Op donderdag 20 Juni vaart JoHo heel vroeg de haven uit, de wind komt weer uit de goede hoek en is afgenomen. Tijd om dit mooie maar natte eiland te verlaten. De bedoeling is naar Martinique te varen waar we ons moeten bevoorraden om daarna door te gaan St Lucia. Elke dag varen we zo wel een eind om uiteindelijk op tijd in Trinidad te zijn om weer naar Aruba te vliegen.

Zondag 23 juni stoppen we even voor een middagje in Marigot Bay, St Lucia om Anja en Kees van de Tokeh Baroe te zien. Twee jaar geleden hebben we hen ontmoet in Portugal en in deze tijd is er veel gebeurd. We worden even teleurgesteld als we zien dat er niemand aan boord is, maar tegen de avond komen ze terug. Ze zijn naar het vliegveld geweest om hun gasten voor twee weken, de dochter van Anja en familie op te halen. In een paar uurtjes kletsen we bij waarna we weer afscheid nemen van elkaar. We moeten door.
Rond drie uur in de nacht verttrekken we uit Marigot Bay naar onze volgende locatie Bequia in de Grenades.

Maandagavond zien we S/Y Pipe muh Bligh en Cat Anne Bonny weer. Dit is ook de plek waar we even op adem willen komen. We hebben een aantal dagen rust nodig voordat we weer doorgaan. Daghoppen is mooi, maar wel vermoeiend.
De ankerplaats is mooi, heeft goed internet (ook niet onbelangrijk) en het is weer als vanouds gezellig met de groep. Voor ons is dit een nieuw begin van de Carieb, dit zijn eilandjes waar we nog nooit zijn geweest. We verwachten er veel van.